woensdag 29 mei 2013

Oekraïne schuift verder op naar het oosten

President Viktor Janoekovitsj sprak woensdag de verwachting uit dat er nog deze week, mogelijk vrijdag een overeenkomst ligt waaruit blijkt dat Oekraïne als waarnemer mag aanschuiven bij de Russische douane-unie. Dat moet dan gebeuren tijdens een conferentie van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) in Minsk.

Oekraïne wil geen volwaardig lid worden van de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan omdat daarmee het associatieverdrag (vrijhandelsverdrag) met de Europese Unie in gevaar komt.

Of een waarnemersstatus dat wel of niet doet, daarover lopen de meningen uiteen. Oekraïne aast op zo'n positie dichtbij het vuur, helemaal als de drie landen toestaan dat een afgevaardigde van de Oekraïense regering mee mag praten over zaken die het eigen land raken.

Premier Mikola Azarov mag de honneurs waarnemen in Minsk, terwijl president Janoekovitsj woensdag in Astana was voor een vergadering van de Euraziatische Economische Raad. Volgens secretaris-generaal Sergei Glazjev van de Euraziatische Economische Gemeenschap (EurAsEC) heeft Janoekovitsj hier de wens kenbaar gemaakt dat Oekraïne ook hier als waarnemer kan aanschuiven. In de Euraziatische Unie, die in 2015 vorm moet krijgen, werken Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan nauw samen en hebben Oekraïne en Kirgizië inmiddels te kennen gegeven dat ook zij mee willen doen.

Of Oekraïne hier de waarnemersstatus krijgt, is nog maar de vraag. Volgens Glaziger is die rol alleen weggelegd voor landen die daadwerkelijk deel willen gaan uitmaken van het nieuwe samenwerkingsverband waarvan critici veronderstellen dat het de bedoeling is de Sovjet-Unie nieuw leven in te blazen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: