woensdag 22 mei 2013

Oekraïne wil als waarnemer in douane-unie

Oekraïne probeert toch als waarnemer toegelaten te worden tot de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Daartoe is woensdag besloten tijdens de wekelijkse kabinetszitting. ''We hopen op een positieve reactie van deze drie landen'', aldus premier Mikola Azarov tijdens een bijeenkomst die hij daarna had met vice-premier Vladimir Semasjko van Wit-Rusland.

''Als waarnemer kunnen we onze belangen beter behartigen dan als buitenstaander'', meent Azarov die te kennen gaf dat Oekraïne ook nog altijd geinteresseerd in de 3+1 formule die eerder door Rusland van de hand is gewezen. Deze formule werd voorgesteld nadat duidelijk was geworden dat een volwaardig lidmaatschap van de Russische douane-unie door de Europese Unie niet geaccepteerd zou worden.

Oekraïne hoopt nog dit jaar een associatieverdrag (vrijhandelsverdrag) met de EU te sluiten. In de 3+1 constructie zou Oekraïne een uitzonderingspositie innemen binnen de douane-unie. Een waarnemersstatus is vrijblijvender.

Eind mei is er een bijeenkomst van de douane-unie in Astana waarbij duidelijk wordt of Oekraïne daadwerkelijk als waarnemer wordt toegelaten en onder welke voorwaarden dat gebeurt. Oekraïne aast ook nog op een vrijhandelsverdrag met het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS).

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: