zondag 19 mei 2013

Oppositie wil gezamenlijke presidentskandidaat

De Moederlandpartij, Oedar en Svoboda hebben elkaar zaterdagmiddag in Kiev plechtig beloofd dat ze met een gezamenlijke kandidaat komen als besloten wordt de volgende president niet in de gebruikelijke twee, maar in een ronde te kiezen in 2015. Mochten er toch twee stemmingsronden komen, dan komt er alsnog een gezamenlijke kandidaat van de oppositie.

Partijleider Oleh Tiajnibok van Svoboda, tevens fractievoorzitter voor zijn partij in het parlement, gaf de korte-termijndoelen van de oppositie aan. Daarbij gaat het allereerst om het tegengaan van de privatisering van het Oekraïense gastransportsysteem, de introductie van een parlement met twee Kamers en het aanwijzen van een gezamenlijke kandidaat voor het burgemeesterschap van de hoofdstad.

De regerende Partij van de Regio's probeerde zaterdag opnieuw een bres te slaan in de eensgezindheid bij het oppositieblok en richtte zich met een mars 'tegen het fascisme' vooral op de nationalistische partij Svoboda. In een verklaring namens de deelnemers aan de mars werden alle Oekraïners opgeroepen zich tegen het fascisme te verzetten onder het motto 'Naar Europa, zonder fascisme'.

De Partij van de Regio's wil dat Oekraïne zich aansluit bij de Europese Unie en daar horen volgens deze partij geen uitingen bij van anti-semitisme en vreemdelingenhaat, want die gaan in tegen de Europese principes. In de verklaring worden de Oekraïners er op gewezen dat zij moeten kiezen tussen ''de democratische uitgangspunten'' of ''de prehistorische fascistische ideologie''.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: