woensdag 29 mei 2013

Peiling: 39 procent voor schaliegas, 27 procent tegen

Ruim een kwart van de Oekraïners is gekant tegen de winning van schaliegas, maar er zijn ook veel voorstanders. Dat blijkt uit een opiniepeiling van GfK. De uitgesproken tegenstanders vormen 27 procent van de ondervraagden, tegen 39 procent die het met het schaliegas wel ziet zitten. Opvallend is het grote aantal mensen dat te weinig van de voor- en nadelen van de winning van schaliegas zegt te weten en daarom geen keus kan maken.

De voorstanders laten zich vooral leiden door het vooruitzicht van een lagere gasrekening (85 procent), groei van de werkgelegenheid (68 procent) en een minder afhankelijke positie van 'grote buur' Rusland (65 procent). De tegenstanders houden het op de risico's voor het milieu, in het bijzonder de kans dat het drinkwater wordt vervuild (70,4 procent), lucht- en bodemvervuiling (respectievelijk 48,6 en 38,3 procent), een mogelijk tekort aan drinkwater (34,7 procent) en de kans op aardbevingen (16,6 procent).

De meeste voorstanders van het schaliegas zijn volgens GfK te vinden in Kiev. De helft van de ondervraagden in de hoofdstad blijkt er heil in te zien. Opvallend genoeg zijn er verder geen regionale verschillen geconstateerd. Zowel in het oosten als het westen van het land ziet de bevolking de winning van schaliegas als een goede mogelijkheid om minder afhankelijk te worden van het Russische aardgas. Jongeren zijn vaker voorstander van schaliegas, de tegenstanders zijn vooral mensen van 45 jaar en ouder.

Shell en Chevron hebben plannen om in de komende jaren schaliegas te gaan winnen in Oekraïne. De bevolking is daar voor een belangrijk deel onkundig van. Uit de peiling blijkt dat 57 procent niet weet dat deze buitenlandse bedrijven in hun land aan de slag gaat. Dat Shell schaliegas gaat winnen in het gebied tussen Donetsk en Charkiv is bekend bij 21 procent, maar dat Chevron dat wil doen in het gebied tussen Lviv en Ivano-Frankivsk weet slechts 7 procent. Bij 11 procent leeft de gedachte dat het Russische Gazprom en het Oekraïense Naftogaz het schaliegas in hun land gaan winnen.

GfK constateerde ook dat 85 procent van de Oekraïners graag meer wil weten over de schaliegaswinning, terwijl 52 procent vooral benieuwd is wat dit voor Oekraïne betekent en wie er financieel beter van wordt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: