donderdag 23 mei 2013

Russische en Oekraïense onmin om speelfilm

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bezorgd gereageerd op de kritiek die de Russische consul-generaal in Simferopol heeft geuit op een film over de deportatie van de Krimtartaren in 1944. Diplomaat Vladimir Andrejev vindt dat de film 'Hajtarma' een verkeerd beeld geeft van de situatie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en afbreuk doet aan de inspanningen die de Sovjet-Unie heeft moeten doen in de strijd tegen Nazi-Duitsland.

Andrejev 'adviseert' zijn landgenoten om de film te negeren. In een interview met tv-zender ATR zei de consul-generaal dat het nog acceptabel zou zijn als het een televisieserie van twintig afleveringen was waarvan zeventien besteed zouden worden aan het heldhaftige optreden van de Sovjet-soldaten en drie aan het lot van de Krimtartaren in oorlogstijd. Een speelfilm die helemaal aan de deportatie gewijd is, vindt hij echter teveel van het goede.

De kritiek is slecht gevallen bij Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft een officieel protest ingediend bij de Russische ambassade, er daarbij op wijzend dat de Krimtartaren inwoners van Oekraïne zijn en niet van Rusland, terwijl in 1992 een regeling is getroffen met Rusland over een compensatie voor de mensen die in 1944 werden gedeporteerd door de Sovjet-autoriteiten.Van een vertekend beeld is in de film 'Hajtarma' dan ook geen sprake, aldus het ministerie.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: