vrijdag 17 mei 2013

SBU vreest voor ongeregeldheden in Kiev

De staatsveiligheidsdienst SBU vreest zaterdag voor botsingen tussen verschillende politieke groeperingen tijdens massademonstraties in Kiev. De Partij van de Regio's brengt op de Dag van Europa naar verwachting 50.000 mensen op de been in de hoofdstad, de oppositie van de Moederlandpartij, Oedar en Svoboda 30.000 aanhangers. In totaal gaan zo'n 100.000 mensen van een dertigtal organisaties de straat op.

Voor de oppositiepartijen is het het sluitstuk van de landelijke protestactie Sta op, Oekraïne! waarmee in de afgelopen weken tevergeefs is getracht met demonstraties in diverse steden de regering-Janoekovitsj op de knieen te krijgen. De regerende Partij van de Regio's houdt een anti-fascistische manifestatie, vooral gericht tegen de nationalistische partij Svoboda.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al deze partijen inmiddels gemaand hun aanhangers onder controle te houden. Volgens de SBU zijn er signalen dat bepaalde groepen geweld willen uitlokken. De politie zal iedere poging daartoe meteen de kop indrukken.

Berichten in de media dat de politie al op vrijdagavond blokkades wil opzetten op de snelwegen richting de hoofdstad om aanhangers van de oppositie tegen te houden. Daarvan is echter geen sprake, aldus minister Vitali Zacharsjenko van Binnenlandse Zaken vrijdagmorgen tijdens het vragenuur in het parlement.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: