maandag 27 mei 2013

Staatsschuld dit jaar al met 7,3 procent gestegen

De staatsschuld van Oekraïne is in april gestegen met 2,7 procent oftewel 1,4 miljard euro. Dat betekent dat de overheid na de eerste vier maanden van 2013 al voor 3,7 miljard euro aan nieuwe schulden is aangegaan en dat is een stijging van 7,3 procent. Dat komt met name door een nieuwe eurobondlening van tien jaar van 9,3 miljard euro en het op grote schaal aangaan van binnenlandse leningen.

De staatsschuld nam in 2012 toe met 8,9 procent tot 45,8 miljard euro. Oekraïne moet nog dit jaar voor 7 miljard euro aan buitenlandse schulden aflossen. Daaronder eerdere miljardenleningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Met het IMF wordt al geruime tijd onderhandeld over het verstrekken van nieuwe leningen, onder meer om bestaande af te lossen. Breekpunt is tot dusverre de weigering van de regering om de overheidssubsidie van 50 procent op de gasprijs voor huishoudens af te schaffen. De sterk toenemende staatsschuld kan voor een belangrijk deel verklaard worden door het tekort van liefst 30 procent op de staatsbegroting waarmee de regering-Janoekovitsj 2013 in ging. Economisch gaat het Oekraïne bovendien slecht: de industriële groei daalde in de eerste vier maanden van dit jaar met 2,2 procent.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: