vrijdag 31 mei 2013

TVi krijgt na maand alweer nieuwe eigenaar

Televisiezender TVi is opnieuw van eigenaar veranderd. Nadat eind april de Amerikaan van Oekraïense komaf Alexander Altman de tv-zender over nam, is TVi nu in handen gekomen van de Factoring Company Finance Group, een onderneming die een bescheiden kantoor heeft in de blindenbibliotheek in Kiev. TVi maakt deel uit van TeleRadioSvit, dat de licensies voor deze en andere zenders bezit.

De Factoring Company Finance Group bestaat pas twee jaar en werd opgericht door de in Kiev wonende advocaat Bohdan Dankevitsj en het bedrijf Apple Finance Ltd. uit Nieuw-Zeeland. Eind 2011 werd Credit Investbanque Plc. uit Londen de enige eigenaar. De directie wordt gevormd door de Duitsers Jens Gunther en Carsten Kuster. Eind vorig jaar was Olha Bidna de directeur - en enig werknemer.

Dankevitsj lijkt nog altijd een band te hebben met de Factoring Company Finance Group, al wordt dat ontkend door zijn werknemers. De advocaat is ook bekend als mede-oprichter van het investeringsfonds Dominanta. In de jaren 2010 tot 2012 behoorde Tantalit tot de aandeelhouders van Dominanta, en dat is weer de officiële eigenaar van het landgoed van president Viktor Janoekovitsj, even buiten de hoofdstad. Alle reden dus om achterdochtig te zijn over de bedoelingen van de nieuwe eigenaar met TVi dat wordt gezien als de enig overgebleven kritische tv-zender in Oekraïne.

De overname van de zender door Altman werd al met argwaan begroet. Zozeer zelfs dat de journalisten van TVi in staking gingen. Het is nog altijd onduidelijk welke koers de tv-zender gaat varen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: