zaterdag 8 juni 2013

Azarov: Rusland bood lagere prijzen gas en olie

Oekraïne had goede zaken kunnen doen als het bereid was geweest om onvoorwaardelijk deel te gaan nemen aan de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Volgens premier Mikola Azarov werden Oekraïne enorme economische voordelen in het vooruitzicht gesteld. ''En dan hebben we het over vele miljarden'', zei de premier vrijdagavond in een uitzending op de belangrijkste tv-zender van het land.

Het zou gaan om een aanzienlijke prijsverlaging voor het Russische aardgas en afschaffing van de exportheffing op olie.

"We hebben onze gesprekspartners echter duidelijk gemaakt dat we ons niet als een wispelturige bruid kunnen gedragen: eerst beloven te trouwen en dan die belofte weer intrekken. We zijn al verplichtingen met anderen aangegaan en daar kunnen we niet zomaar een streep door zetten'', aldus Azarov. Hij doelde dan met name op de deelname van Oekraïne aan de Wereldhandelsorganisatie.

Oekraïne heeft lange tijd geprobeerd via een uitzondering - de 3+1 formule - bij de douane-unie binnen te komen. Uiteindelijk is het een waarnemerschap geworden, waarbij Oekraïne wel aan tafel zit als er belangrijke beslissingen worden genomen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: