vrijdag 21 juni 2013

Duitse minister Westerwelle pleit voor Timosjenko

De kwestie-Timosjenko moet opgelost zijn voordat de EU-conferentie eind november begint in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Dat heeft de Duitse minister Guido Westerwelle van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten aan president Viktor Janoekovitsj. Alleen dan wordt het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie ondertekend.

"We zijn in gesprek, maar tegelijkertijd zitten we ook in tijdnood", zei Westerwelle na afloop van het onderhoud met de Oekraïense president. Duitsland staat achter het verdrag, maar wil dat dan eerst een aantal zaken geregeld worden. De vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko is er daar een van.

Er wordt momenteel gesproken over medische behandeling van Timosjenko voor haar rugklachten in het buitenland. Dat zou dan Duitsland moeten worden, aangezien de oppositieleider al geruime tijd onder behandeling is bij artsen van de Berlijnse kliniek Charite. Minister Westerwelle sprak er ook over met zijn Oekraïense ambtgenoot Leonid Koizhara. Hij ontmoette ook Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij en Vitali Klitsjko van Oedar.

Volgens een bron bij de EU lopen de onderhandelingen vooral via Pat Cox, een voormalige voorzitter van het Europese Parlement, en Aleksander Kwasniewski, oud-president van Polen. Maar ook de ambassadeurs van de EU en de Verenigde Staten in Kiev praten mee. In de krant EU Observer wordt het scenario alvast uit de doeken gedaan: 'Als Timosjenko in een ziekenhuis in Duitsland verblijft tijden de EU-conferentie in Vilnius, dan kunnen alle partijen hun handtekening zetten zonder gezichtsverlies.'

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: