dinsdag 25 juni 2013

Eurocommissaris op scherp: 'Het is Vilnius of niets'

Er is geen 'plan B' voor het geval Oekraïne er niet in slaagt om tegemoet te komen aan de voorwaarden die de Europese Unie stelt voor het ondertekenen van het associatieverdrag. De tijd dringt, aldus Eurocommissaris voor nabuurzaken Stefa Fule na een overleg met vertegenwoordigers van Oekraïne in Straatsburg. Premier Mikola Azarov was een van Fule's gesprekspartners.

"Het is Vilnius, of het is niets'', aldus Fule tijdens de persconferentie na afloop, verwijzend naar de EU-conferentie van eind november in de Litouwse hoofdstad. Het is de bedoeling dat het associatieverdrag daar door alle partijen geratificeerd wordt. De Europese Unie verwacht dat Oekraïne stappen onderneemt om tot een onafhankelijk rechtspraak te komen. Vroeg in het najaar besluit de EU of Oekraïne voldoende heeft gedaan.

De vrijlating van oud-minister Joeri Loetsenko was een belangrijke stap in de goede richting, aldus Fule. Het wachten is echter nog altijd op de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjeno. De EU wil ook dat het Openbaar Ministerie anders gaat opereren. De Kieswet moet worden aangescherpt.

Ook verwacht de EU dat nog dit jaar verkiezingen worden uitgeschreven in de vijf districten waarvan de uitslag van de parlementsverkiezingen eind oktober ongeldig is verklaard en dat er verkiezingen komen voor een nieuwe gemeenteraad en burgemeester in de hoofdstad Kiev.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: