dinsdag 4 juni 2013

Gazprom wil nog 5,4 miljard euro van Oekraïne

Gazprom zegt nog 5,4 miljard euro tegoed te hebben van Oekraïne dat vorig jaar veel minder aardgas afnam dan contractueel in 2009 is vastgelegd. Toch wil de Russische gasgigant niet zeggen of het geld desnoods via de rechter wordt opgeëist. ''We hebben recht op dat geld'', is het enige dat topman Alexander Medvedev van Gazprom er dinsdagmorgen in een persconferentie over wilde zeggen.

Medvedev deed neerbuigend over de pogingen van de Oekraïense regering om via Europa aan goedkoper gas te komen. ''Amateurwerk'', kwalificeerde hij die. Volgens Medvedev doet Oekraïne maar alsof het gas via onder meer Polen teruggeleverd krijgt via het gastransportsysteem dat het gas eerst vanuit Rusland aanvoert. ''We hebben het hier wel over een technisch ingewikkeld proces. Het is niet alleen verkeerd wat Oekraïne doet, maar in meerdere opzichten onveilig.''

De topman van Gazprom gaf wel aan dat Oekraïne desnoods een lagere gasprijs kan krijgen, maar dan wel buiten het omstreden contract uit 2009 om. Dat contract ligt vast, aldus Medvedev. Het is onduidelijk of hij doelde op een constructie zoals die eerder is gekozen met het zogenoemde Charkiv-akkoord waarbij Rusland van Oekraïne een verlenging van het pachtcontract voor de marinehaven in Sevastopol kreeg in ruil voor een prijsverlaging van 80 euro per duizend kubieke meter aardgas.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: