woensdag 12 juni 2013

Koetsjma verwacht weinig van douane-unie

Oud-president Leonid Koetsjma betwijfelt of Oekraïne werkelijk zoveel profijt krijgt van de Russische douane-unie als de regering beweert. Eerder werden volgens Koetsjma al overeenkomsten gesloten met Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan afzonderlijk, maar tot dusverre heeft dat Oekraïne weinig opgeleverd. ''Wie zegt me dat het met de douane-unie niet dezelfde kant op gaat?", aldus Koetsjma woensdag tegenover journalisten.

De drie landen maken nu samen deel uit van de douane-unie waarbij Oekraïne sinds vorige week als 'waarnemer' mag aanschuiven. De oud-president, die Oekraïne leidde van 1944 tot 2005, vindt dat de economische relatie met Rusland meer politiek van aard is. De regeringen van beide landen bestoken elkaar met verklaringen. ''Laten ze om tafel gaan zitten en niet via de media onderhandelen'', aldus Koetsjma.

Hij vindt het ook niet goed dat de regering-Janoekovitsj nog altijd niet heeft weten te kiezen tussen de Russische douane-unie en in het verlengde daarvan de toekomstige Euraziatische Unie enerzijds en de Europese Unie anderzijds. ''We balanceren steeds maar op het randje. Het is tijd om partij te kiezen.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: