vrijdag 21 juni 2013

Museum zet archiefstukken Taras Sjevtsjenko online

Het aan de Oekraïense schrijver en dichter Taras Sjevtsjenko gewijde museum in Kiev heeft een deel van zijn archiefstukken online gezet. Het museum ontving daartoe eerder 5.325 euro van de Rinat Achmetov Foundation om 9.000 pagina's archiefmateriaal in te scannen en op internet te publiceren. Het betreft slechts een fractie van alle archiefmateriaal - zo'n 2 procent - dat meestal meer dan een eeuw oud is.

De ingescande archiefstukken zijn te raadplegen via de website www.museumshevchenko.org.ua. Het museum werd niet als enige bedacht met een schenking van de stichting van miljardair Rinat Achmetov. In totaal werd 15.000 euro besteed aan culturele projecten, waaronder beeldende kunst, film, literatuur, theater en musea.

Volgens medewerker Michailo Zoebar van het Taras Sjevtsjenko Museum zijn de ingescande archiefstukken uitgekozen omdat ze nog niet eerder in enige vorm geraadpleegd konden worden. "Veel archiefstukken zijn in zo'n slechte staat dat we ze eigenlijk niet aan onderzoekers beschikbaar kunnen stellen'', aldus Zoebar. Het gaat onder meer om handgeschreven materiaal.

Het inscannen op zich duurde maar een maand, maar het volledige proces nam drie maanden in beslag. Medewerkers van het museum moesten er speciaal voor getraind worden. Het is de bedoeling meer archiefstukken in te scannen en op de website te publiceren, als daar het geld voor vrijkomt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: