woensdag 12 juni 2013

Oekraïners ontevreden over gezondheidszorg

Er heerst grote ontevredenheid onder de bevolking over de gezondheidszorg. Volgens voorzitter Tetiana Bachtejeva van de parlementscommissie voor volksgezondheid zijn er zelfs amper Oekraïners ste vinden die wel tevreden zijn. ''95 procent is dat niet'', aldus Bachtejeva in Donetsk, waar de parlementscommissie woensdag sprak met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidszorg in de regio daar.

Het verschaffen van toegang tot goede en betaalbare medicijnen is een belangrijk onderdeel van de reeds in gang gezette hervorming van het Oekraïense gezondheidsstelsel. Makkelijk gaat het allemaal niet. Bachtejeva wijst er in dat verband op dat de lage salarissen in de gezondheidszorg de ontwikkelingen vertragen.

Dat kan trouwens per regio verschillen: in de regio Vinnitsja gingen de salarissen afgelopen jaar met 30 procent omhoog, in Donetsk maar 13,5 procent. Door medisch personeel goede huisvesting aan te bieden, kan volgens haar ook al veel goed gedaan. Inmiddels heeft een groep van 105 parlementsleden van verschillende fracties zich verenigd in een groep die snelle veranderingen in de gezondheidszorg wil aanjagen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: