vrijdag 21 juni 2013

Omelsjoek verlaat Oekraïne 'onder politieke druk'

De echtgenoot van parlementslid Lesia Orobets van de Moederlandpartij is het land ontvlucht, omdat hij vreest gearresteerd te worden wegens belastingontduiking en het vervalsen van documenten. Orobets heeft vrijdag tijdens een persconferentie meegedeeld dat Oleksandr Omelsjoek anderhalve week is vertrokken.

Omelsjoek is voorzitter van de raad van bestuur van de investeringsmaatschappij Phoenic Capital die

de Belastingdienst voor 373.000 euro zou hebben benadeeld. Orobets, en met haar andere leden van de oppositie, vinden echter dat de aanklacht tegen Omelsjoek een politieke achtergrond heeft. De fiscale opsporingsdienst deed in november vorig jaar een inval in het kantoor van Phoenix Capital. Inmiddels loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen onder meer Omelsjoek.

Het is niet voor het eerst dat de echtgenoot van een politicus het land verlaat. In januari vorig jaar vertrok Oleksandr Timosjenko naar Tsjechië, waar hij politiek asiel aanvroeg en verkreeg. Ook hij liet toen weten dat hij zich door justitie onder druk gezet voelde. Timosjenko is sindsdien Oekraïne niet meer in geweest. Datzelfde verwacht Lesia Orobets van haar echtgenoot. ''Het is vreselijk om mijn kinderen te moeten vertellen dat ze hun vader de eerstkomende jaren niet zullen zien.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: