maandag 17 juni 2013

Azarov boos op tegenstanders van schaliegas

Premier Mikola Azarov heeft flink uitgehaald naar ''politieke krachten'' die de winning van aardgas in Oekraïne tegen willen houden. ''Zij zorgen voor vertraging en vormen zo een bedreiging voor de energietoevoer van ons land', aldus de premier maandagmorgen tijdens een persconferentie in Kiev.

Hij wees de beschuldigende vinger naar provinciebestuurders in Lviv en Ivano-Frankivsk. ''Ik vraag me af wat ze daar aan het doen zijn. Misschien moeten we voor de mensen daar wel de gasprijs gaan verhogen als ze zo door blijven gaan met hun vertragingstactieken.'' Azarov wees op de overheidssubsidie van liefst 50 procent van de werkelijke kosten die de bevolking krijgt. Ondanks grote druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houdt de regering die subsidie in stand. ''Dat kost ons veel moeite, en veel geld. Ik snap dan ook niet waarom ze in deze provincies ons het leven zo zuur maken.''

Het verzet tegen de gaswinning heeft te maken met het feit dat het geen gewoon aardgas is, maar schaliegas. Er zijn wereldwijd grote twijfels over de winning van schaliegas, omdat die ten koste zou gaan van het milieu. In Oekraine zijn twee grote velden met schaliegas, het ene tussen Donetsk en Charkiv en het andere tussen Lviv en Ivano-Frankivsk.

Voor de Oekraïense economie is het schaliegas van groot belang. Het plan is om binnen tien jaar 30 miljard kubieke meter gas jaarlijks te winnen, waarmee het land volledig in de eigen behoefte kan voorzien. Er zou zelfs gas geëxporteerd kunnen. Wat het schaliegas betreft, is voorlopig alleen nog maar sprake van proefboringen. In de Krim wordt volgend jaar al begonnen met het winnen van aardgas. Het gaat om 2,5 miljard kubieke meter, voldoende om aan de behoefte in het zuiden van het land te voldoen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: