maandag 10 juni 2013

President Janoekovitsj wil snel met oppositie om tafel

President Viktor Janoekovitsj wil nog deze week om de tafel met alle vijf fractievoorzitters in het parlement, dus ook die van de drie oppositiepartijen. Belangrijkste gespreksonderwerp vormen de voorbereidingen om tot een associatieovereenkomst (vrijhandelsverdrag) met de Europese Unie te komen. Het is de bedoeling dat dit verdrag in november in Vilnius wordt ondertekend, maar dan moet er nog wel het nodige gebeuren.

Allerlei wetsvoorstellen zijn in de afgelopen maanden blijven liggen door meningsverschillen tussen Partij van de Regio's en de oppositie. Het parlementaire werk lag enkele keren langdurig stil, tot soms enkele weken achtereen. Vrijdag nog hielden de drie oppositiepartijen een vergadering tegen omdat zij wilden dat de president zijn jaarrede uitspreekt in het parlement en niet op schrift, zoals afgelopen donderdag het geval was.

Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de grootste oppositiepartij, de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie, wil echter ook de vervroegde vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko aan de orde stellen, evenals de nieuwe verkiezingen in vijf districten waar eind oktober grote problemen waren en tenslotte het houden van verkiezingen in de hoofdstad Kiev. De president moet zich verder ook onthouden van acties om de oppositie te ontregelen, aldus de oppositieleider.

Jatsenjoek wil deze week ''op ieder moment'' met president Janoekovitsj om tafel, met uitzondering van donderdagmiddag/avond. Dan is er in het kader van de landelijke protestestafette 'Sta op, Oekraïne!' een manifestatie in de zuidelijke havenstad Mikolajiv.

Bron: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: