donderdag 6 juni 2013

President: meer samenwerking met Rusland

Oekraïne kan niet zonder Rusland en het is volgens president Viktor Janoekovitsj dan ook niet meer dan logisch dat naar steeds meer samenwerking wordt gestreefd. "Oekraïne en Rusland zijn onafhankelijke staten, de leiders van de voormalige Sovjet-Unie, en de stabiliteit in de regio maar eigenlijk op het hele continent is gebaseerd op een goede verstandhouding tussen beide landen'', aldus de president donderdag in zijn jaarlijkse verklaring aan het parlement.

Janoekovitsj vindt dat de samenwerking moet leiden tot verdere modernisering van zowel Oekraïne als Rusland. ''Dit houdt in dat we niet alleen op economisch gebied meer samen moeten doen, maar ook op politiek en om onze veiligheid te garanderen.

Er is volgens hem ook geen andere keus van Oekraïne dan die voor nauwe samenwerking met buurland Rusland. ''Onze economie leunt momenteel zwaar op Russische energiebronnen, Rusland is een belangrijk afzetgebied voor onze bedrijven, ook historisch gezien. Cultureel gezien liggen we bovendien dicht bij elkaar'', meent de Oekraïense president.

Janoekovitsj sprak ook over de Russische Zwarte-Zeevloot. Oekraine blijft nauwlettend toezien welke activiteiten de Russische marine ontplooit. ''Tenslotte is de aanwezigheid van een buitenlandse vloot in ons grondgebied iets wat een normale internationale samenwerking overstijgt. Rusland is haar vloot, die gestationeerd is in het Oekraïense Sebastopol, momenteel drastisch aan het moderniseren.

Over de toenadering van Oekraïne tot de Euraziatische Unie die in 2015 wordt opgericht, zei Janoekovitsj dat deze ontwikkeling de deelname aan de Wereldhandelsorganisatie en het associatieverdrag met de Europese Unie niet in gevaar mag brengen. ''Onze Europese koers houdt niet in dat we niet ook in de richting van de Euraziatische Unie mogen kijken, omdat ook daar onze belangen liggen. Het is geen geheim dat onze zoektocht naar een zekere samenwerking met de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan niet altijd wordt verwelkomd door andere partijen."

Over de binnenlandse ontwikkelingen zegt de president dat dit jaar meer nog dan voorheen moet worden ingezet op het hervormen van de nationale economie, om zo een antwoord te vinden op de problemen die ook wereldwijd spelen. ''Een uitdaging, een belangrijke test voor ons'', aldus Janoekovitsj die er aan toevoegde dat de overheid zich meer moet richten op wat de Oekraïners, wat de Oekraïense ondernemers van haar verwachten.

Bronen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: