dinsdag 11 juni 2013

Timosjenko kan niet zonder Jatsenjoek's centen

Terwijl het wantrouwen tegen Arseni Jatsenjoek alleen maar toeneemt binnen de Moederlandpartij is het toch de bedoeling dat zaterdag de fusie met diens Beweging voor Verandering wordt beklonken. De Moederlandpartij kan niet anders, betoogt directeur Volodimir Fesenko van het Centrum voor Politieke Studies. De partij van Joelia Timosjenko leunt op de centen van Jatsenjoek's veel kleinere partij.

De fusie vormt een bedreiging voor veel vooraanstaande leden van de Moederlandpartij, meent Fesenko. Ze moeten inschikken voor Jatsenjoek en de zijnen. Hij verklaart er ook het vertrek mee van drie parlementsleden van de Moederlandpartij die afgelopen week uit de fractie stappen. Jatsenjoek probeert de partij naar zijn hand te zetten en hij aast er op de officiële opvolger te worden van partijleider Timosjenko, die nog altijd gevangen zit.

Timosjenko zal volgens Fesenko proberen om Jatsenjoek aan het lijntje te houden en er vooral voor te zorgen dat hij de Moederlandpartij niet in zijn macht krijgt. ''Haar mogelijkheden zijn echter beperkt, want ze weet ook wel dat een fusie met Jatsenjoek's partij de enige manier is om een succesvolle presidentsverkiezing te gaan voeren in 2015. Zonder het geld waarover Jatsenjoek en zijn rechterhand Mikola Martinenko beschikken, kan Timosjenko het wel vergeten.

Fesenko verwacht dat de fusie tussen de Moederlandpartij en de Beweging voor Verandering daarom wel door gaat, maar tegelijkertijd wordt de partij daardoor een zwakke plek in de oppositie tegen president Viktor Janoekovitsj en diens Partij van de Regio's.

Afgelopen weekeinde staken vooraanstaande leden van de Moederlandpartij een brief naar Timosjenko waarin ze Jatsenjoek van verraad beschuldigen: hij zou niets ondernemen om haar uit de gevangenis te krijgen, enkel met het doel om de macht in de partij definitief naar zich toe te trekken.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: