maandag 10 juni 2013

'Verbod op verkoop melk en vlees uitstellen'

Een verbod op de verkoop aan huis van melkproducten en vlees kan er toe leiden dat kleine boeren en particulieren veel minder vee gaan houden. Het USAID Agroinvest project waarschuwt voor de gevolgen als het verbod zoals gepland in januari 2015 in werking treedt. Vee gaat naar de slachter, terwijl de consument niet meer aan melk en vlees kan komen.

Er is namelijk nog geen alternatief verkoopnetwerk voorhanden, aldus woordvoerder Mikola Hritsjenko. Er is weliswaar een kleine 200 miljoen euro voor uitgetrokken, maar de nog resterende anderhalf jaar is te kort dag gebleken. Hritsjenko pleit er voor om het verbod met nog eens twee jaar uit te stellen, zodat wel eerst een landelijk verkoopnet kan worden opgezet.

Hij vreest dat wanneer kleine boeren en particulieren met enkele stuks vee niet meer rechtstreeks aan de consument mogen verkopen, ze hun vee voor de slacht van de hand doen. Ze zullen weinig voor de dieren krijgen en handelaren zien altijd wel kans om het vlees vervolgens op een legale manier op de markt te krijgen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: