dinsdag 30 juli 2013

IMF houdt financiële situatie Oekraïne in de gaten

Oekraïne moet langer onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds blijven. Dat maakte het IMF dinsdag bekend. De schulden van het land zijn te hoog. De maatregel is volgens het IMF standaard, maar kan ook een teken zijn dat het fonds bezorgd is dat Oekraïne een lening van 8 miljard dollar niet terug kan betalen.

In 2010 kreeg Oekraïne een lening van 15,15 miljard dollar toegezegd om te herstellen van de economische crisis. Maar 3,4 miljard dollar werd uitbetaald, omdat Oekraïne niet volgens afspraak de binnenlandse gasprijs verhoogde. Het land bleef wel onder toezicht staan van het IMF. In 2008 kreeg Oekraïne ook een lening, die ook voortijdig werd stopgezet omdat er een wet werd aangenomen die de minimumlonen en de pensioenen verhoogde.

Het voortdurende toezicht van het IMF is goed nieuws, meent directeur Oleh Oestenko van de Bleyzer Foundation, want daardoor hebben banken en buitenlandse investeerders meer zekerheid en dat creëert vertrouwen. De rente die de overheid betaalt op leningen kan er 0,5 tot 1 procent lager door worden.

Oestenko zei niet te verwachten dat het IMF nieuwe voorwaarden aan Oekraïne gaat opleggen. "Wel valt te verwachten dat het IMF blijft hameren op het terugbrengen van het begrotingstekort en een flexibeler koers van de hrivna, zoals de afgelopen jaren steeds al is gebeurd.

Intussen is de Oekraïense regering nog altijd aan het onderhandelen over een nieuwe lening van het IMF van liefst 15 miljard Amerikaanse dollar. Vice-premier Serhei Arboezov zei dinsdag tijdens een werkbezoek aan Vinnitsja dat hij er van uitgaat dat de lening komende herfst wordt verstrekt.

"We werken nu aan een overeenkomst en in de herfst komt er dan een delegatie van het IMF om het karwei af te maken'', aldus een optimistische Arboezov. Het is echter maar de vraag of het zo simpel ligt: de Oekraïense regering heeft bij herhaling laten weten dat niet wordt voldaan aan de belangrijkste eis van het IMF, het schrappen van de 50 procent overheidssubsidie op de gasprijs voor huishoudens.
Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: