woensdag 31 juli 2013

Justitie wuift Timosjenko-vonnis Europese Hof weg

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vindt het niet nodig dat de rechtszaak tegen oud-premier Joelia Timosjenko over wordt gedaan. Tot deze conclusie komt het ministerie van Justitie nu het voorlopige vonnis van het Europese Hof van eind april definitief is geworden. In dat vonnis is bepaald dat de veroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf voor het onrechtmatig afsluiten van het Russische gascontract in januari 2009 onrechtmatig en politiek gemotiveerd was.

De Oekraïense autoriteiten ontkenden dat meteen en ook nu geeft het ministerie van Justitie aan dat het niet om de rechtszaak op zich gaat, maar om het besluit om Timosjenko in voorlopige hechtenis te nemen gedurende de rechtszaak. "Het Europese Hof verwacht dus geen vrijlating van de gevangene of dat zij een medische behandeling in het buitenland moet ondergaan.''

"Het Europese Hof heeft ook geen politieke motivatie geconstateerd waardoor Timosjenko's rechten zijn geschonden'', aldus het ministerie. Ook zou Timosjenko een goede medische behandeling hebben gekregen voor haar rugklachten, omdat ze werd opgenomen in een ziekenhuis in Charkiv. Waar het Europese Hof kritiek heeft op het rechtssysteem in Oekraïne wil het ministerie niet in beroep gaan, omdat het toch al de bedoeling is om dat systeem te gaan hervormen.

Timosjenko's advocaat Serhei Vlasenko maakte vervolgens bekend dat zijn cliënte naar het Hooggerechtshof wil om een nieuwe rechtszaak af te dwingen op basis van het definitieve vonnis van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Anders dan het ministerie vindt Vlasenko dat het Europese Hof wel degelijk uit gaat van een onterechte veroordeling van Timosjenko.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: