zondag 14 juli 2013

Kravtsjoek vindt genocide-verzoek landverraad

Het verzoek dat 148 Oekraïense parlementariërs deden aan het Poolse parlement om de dood van circa 100.000 Poolse inwoners van de huidige regio Volin te omschrijven als genocide wordt door oud-president Leonid Kravtsjoek gezien als landverraad.

Kravtsjoek zei in een door tv-zender Kanal 5 uitgezonden interview dat het Oekraïense parlement de daad van deze 148 dient te veroordelen. "Niet omdat zij er een eigen, afwijkende mening op na houden, maar omdat zij het parlement van een ander land vragen een negatief oordeel uit te spreken over de geschiedenis van hun eigen land."

Van de communisten zei Kravtsjoek niets te verwachten. "Maar bij de Partij van de Regio's zouden toch op z'n minst de initiatiefnemers bestraft moeten worden. "De mensen die de Oekraïense eer, de waardigheid en het nationale geweten te schande maken, de mensen die er voor gekozen hebben om hun eigen land te verraden.''

Tijdens de terugtocht van het Duitse leger in 1943-'44 verdreef het Oekraïense verzetsleger UPA de Poolse inwoners van Volin. Daarbij zouden circa 100.000 doden zijn gevallen. Bij wraakacties werden circa 20.000 Oekraïners gedood.

In de Sovjet-periode werd dit verzwegen, maar er is nu steeds meer aandacht voor het drama. In het Poolse parlement, de Sjem, werd afgelopen week een motie aangenomen waarin 11 juli wordt aangewezen als de herdenkingsdag. Ook is in de motie sprake van 'tekenen van genocide'. De aanvankelijke tekst van de motie repte onomwonden van 'genocide'.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: