woensdag 10 juli 2013

Met de lift? Dan eerst betalen!

De bewoners van tien flatgebouwen in de Oost-Oekraïense stad Rovenki moeten tegenwoordig betalen voor het gebruik van de lift. Elke keer als ze met de lift willen, moeten ze daarvoor 0,40 hrivna (1 eurocent) betalen. Bij de liftdeuren zijn automaten aangebracht en de bewoners hebben nu allemaal een kaart met een 'lifttegoed' aan moeten schaffen.

Televisiezender Kanal 5 besteedde er aandacht aan en liet bewoonster Ljoebov Melnisjik aan het woord die uitlegt dat ze moet betalen, telkens als ze in de lift stapt, of die nu omhoog gaat of naar beneden. Tussen de 50 en 60 keer per maand, schat ze in. Er moest altijd al voor het onderhoud van de lift worden betaald. Eerder was dat maandelijks 20 hrivna (1,91 euro), nu is ze 10 hrivna extra kwijt.

Medebewoonster Larisa Koerosjka vertelt dat haar dochtertje nog niet alleen in de lift kan en dat ze haar dus telkens moet brengen. Dat werd te kostbaar, zodat ze nu via de trap naar beneden gaan en de lift alleen gebruiken als ze zware tassen met boodschappen moet sjouwen.

De lokale overheid kwam tot deze bijzondere oplossing vanwege geldgebrek. "Vooral kinderen gaan nu minder vaak met de lift, ze nemen nu de trap. Als de lift minder wordt gebruikt, is het stroomverbruik minder en dat is in ons voordeel'', aldus burgemeester Joelia Pishoezjkina van Rovenki.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: