zaterdag 20 juli 2013

Oedar wil politie-organisatie drastisch hervormen

Oedar wil dat het parlement direct na de zomervakantie een wet aanneemt waarin de autoriteiten wordt opgedragen de politie-organisatie drastisch te hervormen. ''Wij willen dat er een nieuwe organisatie komt, met een politie die op Europese leest geschoeid is'', aldus parlementslid Volodimir Koerennoi in een radio-interview.

De nieuwe wet moet de hele organisatie overhoop halen. Alle politiemensen, van hoog tot laag, moeten opnieuw solliciteren naar hun baan, waarbij het natuurlijk de bedoeling is dat de rotte appels er uit worden gehaald. Aanleiding tot deze drastische ingreep is volgens Koerennoi het toenemende aantal geweldsdelicten waaraan politiemensen zich schuldig maken.

Recent nog een groepsverkrachting waarbij twee agenten betrokken waren, de mishandeling van een actievoerster en donderdagavond van journalisten van Kanal 5 die klappen opliepen. Koerennoi: "Dit kan zo niet langer. We kunnen wel om het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken vragen, maar dat lost niets op. Dan komt er een volgende minister die ook niets doet.'' De politicus van oppositiepartij Oedar vindt daarom dat het parlement zelf moet ingrijpen.

De Onafhankelijke Vakbond voor de Media en de Nationale Unie van Journalisten hebben vrijdagavond wel het aftreden van minister Vitali Zacharsjenko geeist. Zij vinden dat hij onvoldoende doet om de rechten van journalisten doet. Ernstiger nog, de politie vormt een gevaar voor de bevolking, aldus de journalisten. De vakbonden willen dat de politie-organisatie op de schop gaat en dat ''alle sadisten en geweldplegers in uniform'' vertrekken.

Bronnen: Ukrinform, Western Information Center

Geen opmerkingen: