woensdag 17 juli 2013

Oekraïense bevolking ziet uit naar nieuwe leiders

Het wordt tijd voor nieuwe politieke leiders, vindt bijna de helft van alle Oekraïners. Volgens een opiniepeiling van de stichting Ilko Koetsjeriv en het Razoemkov Centrum is 49,1 procent deze opvatting toegedaan. Toch zijn ook veel Oekraïners (37,1 procent) ook de opvatting toegedaan dat de huidige politici best in staat zijn het land te besturen. Een op de zeven blijkt er geen mening over te hebben

Vooral in het oosten van het land wordt verlangd naar een nieuwe politieke leiders. Daar is 53 procent de mening toegedaan dat er een nieuwe elite moet komen, tegen 37 procent in het westen. Vooral aanhangers van de nationalistische partij Svoboda en Vitali Klitsjko's Oedar willen andere mensen aan het roer zien. Van hen is respectievelijk 62 en 61 procent deze mening toegedaan. Eigenlijk is hier sprake van een tegenstrijdigheid, aangezien de aanhang van Svoboda en Oedar vooral in het westen en midden van het land te vinden is.

De nieuwe politicus dient eerlijk te zijn (50 procent vindt dat), zich niet aan corrupte praktijken te bezondigen (48 procent) en moet voor het gewone volk op willen komen (ook 48 procent). Aan nieuwe partijen is niet zozeer behoefte; volgens een kwart van de deelnemers aan de opiniepeiling kan de nieuwe politicus best lid zijn van een bestaande partij, maar eveneens een op de vier vindt het ook best als een nieuwe partij het politieke strijdperk betreedt.

Een op de drie Oekraïners (35 procent) vindt dat het volk altijd behoefte heeft aan een 'sterke hand', maar tegelijkertijd vinden ze in overgrote meerderheid dat die wel altijd binnen de wet dient te opereren (83 procent). Voor 41 procent van de ondervraagden geldt dat de gewone man geen enkele invloed heeft op het landsbestuur. Alleen bij het kiezen van een nieuw parlement of een volgende president kan enige invloed worden uitgeoefend.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: