donderdag 11 juli 2013

Opwinding om korte raadsvergadering Kiev

Veel gedoe bij en in het stadhuis van Kiev. ''Weg met die bende!'' was de meest gehoorde slogan van enkele honderden demonstranten die wilden dat de 120 leden tellende gemeenteraad onmiddellijk aftreedt. Eigenlijk had de gemeenteraad al op dinsdag 2 juli moeten opstappen, omdat toen het mandaat van de kiezers was afgelopen.

De oppositie probeert al enige tijd nieuwe verkiezingen te krijgen, maar de autoriteiten schuiven dat op de lange baan. Dat geldt ook voor de verkiezing van een nieuwe burgemeester, trouwens. De hoofdstad wordt al meer dan een jaar geleid door algemeen directeur Oleksandr Popov die daartoe door de president is benoemd.

De Moederlandpartij dreigde vooraf het stadhuis te zullen bestormen als de gemeenteraad donderdagmorgen bijeen zou komen. Dat had tot gevolg dat er veel politie op de been was, waarbij de oproerpolitie de toegangsdeuren tot het stadhuis hadden afgegrendeld. Toen demonstranten van de Moederlandpartij en Oedar toch naar binnen wilden, vielen er klappen. Partijleider Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij verloor z'n bril bij de schermutselingen.

De gemeenteraad vergaderde wel, maar slechts kort. Voorzitter Halina Gerega hamerde snel af en daarmee kwam ook een einde aan het protest buiten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: