zaterdag 13 juli 2013

Parlementsleden Regio's verdienden het meest

De parlementsleden die afgelopen jaar het meeste geld verdienden zijn volgens de organisatie Chesno Boris Kolesnikov, Serhei Kloejev en Serhei Tihipko, alle drie van de regerende Partij van de Regio's. Kolesnikov had een inkomen van 26,1 miljoen euro, Klioejev 5,2 miljoen euro en Tihipko 3,8 miljoen euro.

Chesno wist het inkomen te achterhalen van slechts 204 parlementsleden, op een totaal van 450. De inkomsten van de parlementariërs van de oppositie - de Moederlandpartij, Oedar en Svoboda - zijn per definitie openbaar. Dat geldt ook voor hun onkostendeclaraties. Van de Communistische Partij maakten slechts drie van de 32 hun inkomsten bekend.

De organisatie vond ook uit wie de duurste auto's bezitten. Tetiana Donets van de Moederlandpartij spant de kroon met een auto van 103.000 euro, terwijl haar partijgenoot een auto heeft van 92.000 euro. Dat is even duur als de wagen van Volodimir Zoebik van de Partij van de Regio's.

Er zijn volgens Chesno diverse parlementsleden die geen eigen huis beschikken of er een huren. Zij worden in de rapportage 'daklozen' genoemd. Van de Partij van de Regio's, de Moederlandpartij, Oedar en Svoboda zijn dat er elk drie.

Chesno werd in 2011 opgericht door een groep actievoerders in samenwerking met de organisatie Novi Hromadianin. Financier is Oleh Ribasjoek, voormalig directeur van het secretariaat van Viktor Joestsjenko tijdens diens presidentschap. Ribasjoek is nu directeur van de niet-gouvernementele organisatie Centrum UA.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: