vrijdag 19 juli 2013

Pools festival kort programma in om 'Volin'

Het Poolse festival Zonder Grenzen op de grens met Oekraïne wordt ingekort als gevolg van de wederzijdse irritaties rond de herdenking van de etnische zuiveringen in 1943-'44 in de aangrenzende regio Volin. Er wordt slechts een concert gegeven in het dorp Krilow. Mogelijk komt daar nog een kerkdienst bij, als daarover tenminste overeenstemming wordt bereikt, waarin wordt opgeroepen tot verzoening en wederzijds begrip.

Een verklaring van het regionale bestuur van Volin heeft kwaad bloed gezet bij de organisatoren van het festival dat op 10 en 11 augustus aan de vijfde editie toe is. ''In een sfeer waarin dat bestuur een verklaring aanneemt waarin vermoorde Poolse vrouwen, kinderen en ouderen worden neergezet als de bezetters, is het hypocriet om vervolgens samen te gaan feesten'', verklaart voorzitter Lech Szopinksi van de organisatie van het festival.

Dat de Poolse president Bronislaw Komorowski de moeite nam om bij de herdenking in Loetsk aanwezig te zijn en daar afgelopen zondag werd besmeurd met ei heeft het er niet eenvoudiger op gemaakt, aldus Szopinksi. Komorowski heeft zijn landgenoten opgeroepen er niet te zwaar aan te tillen, maar toch.

Na de terugtrekking van het Duitse leger uit Volin werden Poolse inwoners door het verzetsleger UPA verjaagd. Daarbij zouden volgens Poolse bronnen circa 100.000 doden zijn gevallen. Aan Oekraïense zijde kwamen door vergeldingsacties naar schatting 20.000 mensen om. Exacte cijfers zijn er niet, vooral omdat de gebeurtenissen in de Sovjetperiode doodgezwegen werden. Pas recent is er volop aandacht voor deze tragedie die volgens het Poolse parlement 'tekenen van genocide' vertoont.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: