zondag 18 augustus 2013

'Geen sprake van handelsoorlog met Rusland'

Van een handelsoorlog is geen sprake, want de problemen tussen Oekraïne en Rusland worden volgens adjunct-directeur Jaroslav Zhalilo enkel veroorzaakt door problemen bij het inklaren door de Russische douane van bepaalde goederen. Volgens Zhalilo is de handelsoorlog ''een uitvinding'' van politici en journalisten. "Van een oorlog is geen sprake, wel van irritaties in de handelsrelatie tussen beide landen.''

De Russische douane hanteert strenge regels, soms op het ridicule af. ''Voor zover ik kan overzien worden de huidige problemen veroorzaakt door nieuwe regels binnen de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Oekraïne was daarover niet geïnformeerd, of heeft nagelaten er kennis van te nemen - daarover ben ik niet zeker."

Daar komt bij dat sommige exporteurs aangeven dat ze problemen ondervinden aan de grens, terwijl anderen juist zeggen dat het allemaal prima gaat. ''Er is sprake van verwarrende, elkaar tegen sprekende berichten'', aldus Zhalilo.

Hij bevestigt het beeld dat ook premier Mikola Azarov eerder schetste, namelijk dat van een echte handelsoorlog geen sprake is. Volgens Azarov komen vertegenwoordigers van de Russische en Oekraïense douane maandag bijeen om een oplossing te zoeken voor de problemen aan de grens die afgelopen woensdag begonnen. Die dag werd duidelijk dat de Russische douane alle Oekraïense exportbedrijven als 'riskant' hebben bestempeld, waardoor de grens voor hen op slot is gegaan. De Russische regering ontkent overigens dat nieuwe wetgeving van kracht is geworden die die Oekraïense export treft.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: