zondag 25 augustus 2013

Janoekovitsj bevestigt Europese koers Oekraïne

President Viktor Janoekovitsj bevestigde zaterdag tijdens een toespraak op de 22e Onafhankelijkheidsdag nogmaals de Europese koers van Oekraïne. Tegelijkertijd benadrukte de president dat zijn regering streeft naar nauwere samenwerking met Rusland en de andere landen die deel uitmaken van de Euraziatische gemeenschap.

"Dit is onze keus en samen moeten we dit waar zien te maken. Onze aansluiting bij de EU vormt een belangrijke stimulans om van ons land een moderne Europese staat te maken'', aldus Janoekovitsj. Hij sprak tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kiev bij het monument voor Volodimir de Grote, grootvorst van Kiev en heel Rusland in de tiende eeuw. De bijeenkomst werd bijgewoond door onder meer premier Mikola Azarov, parlementsvoorzitter Volodimir Ribak en de oud-presidenten Leonid Kravtsjeok en Leonid Koetsjma.

De Russische president Vladimir Poetin feliciteerde Oekraïne zaterdag met de Onafhankelijkheidsdag. Hij wijdde geen woord aan de Europese vooruitzichten van het buurland en de weigering om zich aan te sluiten bij de Russische douane-unie, maar had het enkel over de bereidheid om nauwere banden met Oekraïne aan te gaan.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: