vrijdag 16 augustus 2013

Klitsjko: wel of niet verkiesbaar in 2015?

Verwarring rond Vitali Klitsjko. Tijdens een bijeenkomst met voorzitter Jose Sulaiman van de Wereld Boks Federatie (WBC) in Mexico zou de partijleider van Oedar te kennen hebben gegeven dat hij mee wil doen aan de Oekraïense presidentsverkiezingen in 2015. "Vitali legt uit dat hij politiek actief wil blijven en een gooi doet naar het presidentschap in 2015'', valt te lezen op de website van de WBC.

Het nieuws werd snel overgenomen door Oekraïense media, ook al konden ze het nieuws niet bevestigd krijgen. Een woordvoerder van Oedar wilde tegenover de Kyiv Post niet bevestigen dat Vitali Klitsjko definitief meedoet in 2015, maar wel dat hij het onderwerp aan wil roeren tijdens een toespraak die hij komende dinsdag in Lviv gaat houden bij de opening van het Oekraïense Wereld Congres in Lviv.

De nieuwssite Sobitiya meldde vrijdag echter dat sprake was van een verkeerde vertaling van Klitsjko's uitlatingen tegenover Sulaiman. Hij zou de voorzitter van de WBC hebben laten weten dat hij geïnteresseerd is in het presidentschap, maar dat hij nog niet heeft besloten of hij aan de verkiezingen van 2015 mee gaat doen.

De 42-jarige Klitsjko is in een rap tempo gaan behoren tot de populairste politici. De veelvuldig wereldkampioen zwaargewicht boksen zet zich af tegen wat hij steeds afschildert als een autoritair bewind van president Viktor Janoekovitsj. Een opiniepeiling wees in juni uit dat Klitsjko toen kon rekenen op 15,9 procent van de stemmen en Janoekovitsj op 14,3 procent als er toen een nieuwe president gekozen zou worden.

Klitsjko stapte in 2006 in de politiek toen hij burgemeester van Kiev wilde worden. Hij verloor en dat was ook het geval in 2008. Afgelopen herfst wist de partijleider van Oedar echter een parlementszetel te veroveren met zijn belofte om het politieke establishment aan te pakken en het leven van de doorsnee Oekraïner te verbeteren.

Bronnen: Kyiv Post, Western Information Center

Geen opmerkingen: