vrijdag 23 augustus 2013

Kruis zit chassidische pelgrims dwars in Oeman

De duizenden chassidische joden die binnenkort naar de Oekraïense plaats Oeman komen, zijn niet van plan om te bidden op de plek waar ze dat gewend zijn te doen. Daar is namelijk onlangs een kruis geplaatst. Overleg met aartsbisschop en de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van het kruis op deze voor joden zo belangrijke plek heeft niets opgeleverd. Er wordt daarom uitgeweken naar een synagoge of andere plek in de stad waar grote aantallen chassidische joden wel terecht kunnen.

Vice-voorzitter Shimon Buksila van de Rebbe Nachma Charity Foundation erkent dat de inwoners van Oeman het volste recht hebben om een kruis te plaatsen. "Het is hun stad.'' Hij heeft er echter meer moeite mee dat het kruis is bedoeld om de joden op stang te jagen. Dat was eerder ook al aangegeven door Jakov Dov Bleich, de orthodoxe opperrabijn van Kiev.


Er worden rond het Joodse Nieuwjaar (van 5 op 6 september) tenminste 20.000 orthodoxe joden in Oeman verwacht, mogelijk zelfs 30.000. Het omstreden kruis wordt inmiddels bewaakt. Dat is maar goed ook, meent Buksila. "Wij zullen het kruis niet beschadigen, niet neerhalen. Maar onder al die pelgrims kunnen er zeker mensen zijn die dat wel van plan zijn.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: