vrijdag 16 augustus 2013

Timosjenko eist weer stopzetting UESU-proces

Oud-premier Joelia Timosjenko heeft opnieuw geëist dat de rechtszaak tegen haar vanwege belastingontduiking en fraude wordt afgesloten. "Het is een opgeblazen kwestie'', aldus Timosjenko in een brief die zij vrijdag stuurde aan rechter Kostjantin Sadovski en de directeur van het strafkamp Kavsjanivska.

Timosjenko zou volgens het Openbaar Ministerie strafbare feiten hebben gepleegd in de tijd dat zij mede-eigenaar was van het energiebedrijf UESU. Zijzelf wijst er op dat de Hoge Raad haar in november 2005 al heeft vrijgepleit en dat het daarom onzinnig is dat er opnieuw een rechtszaak tegen haar is aangespannen om haar alsnog veroordeeld te krijgen.

De rechtszaak wordt alsmaar verdaagd omdat Timosjenko zegt niet in staat te zijn om naar de rechtbank te komen vanwege de rugklachten waarvoor ze al geruime tijd wordt behandeld in een ziekenhuis in Charkiv. Begin juli werd de rechtszaak daarom verdaagd naar 16 augustus. Vrijdag werd echter duidelijk dat Timosjenko weer niet in de rechtbank zou verschijnen. De volgende procesdag is nu vastgesteld op vrijdag 6 september.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: