maandag 19 augustus 2013

Weer actievoerders Femen mishandeld

Aanvoerster Anna Hoetsol van Femen en twee van haar medestanders zijn zaterdagavond in Odessa mishandeld, volgens Hoetsol door medewerkers van 'een speciale dienst'. De politie bevestigt dat onderzoek wordt gedaan naar 'een geval van lichte mishandeling'. Hoetsol zelf zegt dat ze bont en blauw is geslagen. "Ik was een tijdje buiten westen."

Ook de andere twee zouden er zo aan toe zijn. Het gaat om Alexandra Sjevtsjenko en adviseur Viktor Sviatskii. De laatste werd vorige maand ook al mishandeld door onbekenden; hij moest toen in een ziekenhuis worden behandeld. Femen publiceert nu een foto waar Sviatskii op staat terwijl het bloed van zijn voorhoofd en wang loopt. Hij zit dan samen met Hoetsol in een ambulance, waar hun verwondingen worden behandeld.

Het is de vijfde keer in enkele maanden tijd dat actievoerders van Femen worden mishandeld. Volgens Femen gaat het om intimidatie. De Oekraiense autoriteiten zouden zo willen voorkomen dat Femen, bekend om de ontblote borsten, nieuwe protestacties uitvoeren. ''Ze doen er alles aan om ons het land uit te krijgen'', aldus Hoetsol.

Toch vraagt Femen diezelfde overheid om hulp: op de website van de organisatie wordt een beroep gedaan op minister Vitali Zacharsjenko van Binnenlandse Zaken om de leden van Femen te laten beschermen door bodyguards.

Bron: Kyiv Post, Times Live

Geen opmerkingen: