dinsdag 24 september 2013

China huurt 5 procent landbouwgrond in Oekraïne

China heeft een gebied ter grootte van België gekocht in Oekraïne. Om de Chinese bevolking te voeden. Ooit was Oekraïne de graanschuur van Europa. Het graan werd geleverd aan de Russische industriesteden. Binnenkort heeft het koren een andere bestemming: China. Het Chinese staatsbedrijf Xinjiang Production and Construction Corporation (XPCC) heeft een overeenkomst gesloten met KSG Agro, het grootste landbouwbedrijf in Oekraïne, schrijft de South China Morning Post dinsdag.

De Chinezen kopen het recht om gedurende vijftig jaar 3 miljoen hectare landbouwgrond in het oosten van Oekraïne te mogen gebruiken. Het project begint met 100 duizend hectare en wordt geleidelijk uitgebouwd. De gewassen en varkens die het oplevert worden tegen schappelijke prijzen verkocht aan twee Chinese staatsbedrijven.

Het gaat om een enorm gebied ter grootte van België. Oekraïne stelt met de deal 5 procent van het totale landoppervlak en 9 procent van de landbouwgronden beschikbaar aan China. Daar krijgen ze wel iets voor terug, namelijk een lening van 3 miljard dollar van een Chinese staatsbank voor landbouwontwikkeling. Ook krijgt Oekraïne zaden, gereedschap, een kunstmestfabriek en een fabriek die gewasbeschermingsmiddelen maakt. XPCC helpt verder met het bouwen van een snelweg in de Krimrepubliek en de aanleg van een brug over de Straat van Kertsj.

Waarom doet China dit? Omdat het moet. De 1,3 miljard inwoners van het land consumeren zo’n 20 procent van de wereldwijde voedselvoorraad. Maar slechts 9 procent van de landbouwgronden op aarde bevindt zich in China, schrijft de Amerikaanse site Quartz. En dat wordt alsmaar minder door verstedelijking en industrialisatie.

Daarom moet China op zoek naar overzeese gebieden om gewassen te verbouwen. En dat doet het ook actief, blijkt uit de online database Land Matrix, die is opgezet door non-gouvernementele organisaties om deze ‘landdeals’ in kaart te brengen.

China sloot sinds 2000 ruim 70 deals, met name in Cambodja, Laos, de Filipijnen en Oost-Afrika. Doorgaans gaat het om enkele duizenden tot tienduizenden hectares aan grond. De deal met Oekraïne is de grootste tot nu toe.

China is niet het enige land dat grond aankoopt. Volgens Land Matrix zijn er sinds de eeuwwisseling minimaal 839 deals gesloten waarbij 33 miljoen hectare van eigenaar wisselde. De aangekochte gebieden worden veelal gebruikt als landbouwgrond, maar ook voor bosbouw, duurzame energie, industrie en toerisme.

Bron: z24.nl


Geen opmerkingen: