donderdag 26 september 2013

EU-ambassadeur: 'Crisisverhalen komen van buiten'

Doemdenkers over de Oekraiense economie hebben volgens EU-ambassadeur Jan Tombinski alleen maar het eigen belang voor ogen. Ze vrezen juist dat het Oekraine beter zal gaan nadat het associatieverdrag met de Europese Unie is gesloten, aldus Tombinski donderdag op tijdens een persconferentie.

''Afgelopen week hebben we te horen gekregen dat de economie zal instorten als Oekraine zich op Europa richt. Het is duidelijk van welke kant deze voorspellingen komen'', merkte de EU-ambassadeur op. Hij gaat er juist vanuit dat het verdrag met de Europese Unie niet ''deze zwarte scenario's oplevert die door mensen van buiten Oekraine worden voorspeld".

Tombinski noemde hem niet bij naam, maar het was Sergei Glaziejev die in de afgelopen tijd herhaaldelijk betoogde dat Oekraine niet aan een nieuwe economische crisis ontkomt als gevolg van het verdrag met de EU.

De economisch adviseur van de Russische president Vladimir Poetin zei afgelopen weekeinde tijdens de conferentie op Jalta dat het verdrag Oekraine een verliespost gaat opleveren ter grootte van 25 tot 35 miljard euro door misgelopen handel met Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan, de drie landen die samen een douane-unie vormen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: