dinsdag 17 september 2013

Kiescommissie: streep door nationaal referendum

De Centrale Kiescommissie heeft dinsdag geweigerd om het nationale referendum over toetreding tot de Russische douane-unie te registreren. Alle dertien commissieleden stemden tegen de registratie, aldus Radio Liberty. Vice-voorzitter Andrei Mahera legde na afloop van de bijeenkomst uit dat de Communistische Partij zich niet aan de spelregels had gehouden.

Er was namelijk geen vertegenwoordiger van de Centrale Kiescommissie aanwezig toen tot het houden van een nationaal referendum werd besloten. De reden daarvoor is simpel: een rechtbank in Kiev verbood begin deze maand de bijeenkomst van de communisten in het stadion van Spartak nadat de Europese Partij in Oekraïne een verzoek daartoe had ingediend.

De bijeenkomst werd ondanks het verbod toch gehouden, maar dus zonder vertegenwoordiger van de Kiescommissie. Het betrof immers een illegale bijeenkomst. Met 2.500 aanwezigen in het stadion haalde de Communistische Partij wel de benodigde 2.000 handtekeningen binnen om een nationaal referendum aan te kunnen vragen bij de Centrale Kiescommissie.

De partij was vastbesloten om ook de 4 miljoen handtekeningen binnen te halen om het referendum daadwerkelijk te kunnen houden. Door aan de Oekraïners de vraag voor te leggen of hun land zich bij de Russische douane-unie moet voegen, wilden de communisten duidelijk maken dat de bevolking niets ziet in het associatieverdrag met de Europese Unie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: