maandag 16 september 2013

Klitsjko eist openheid over landsbegroting

Fractievoorzitter Vitali Klitsjko van oppositiepartij Oedar eist dat premier Mikola Azarov het parlement uitlegt waar zijn kabinet de landsbegroting voor komend jaar op heeft gebaseerd. De begroting werd afgelopen woensdag door het kabinet vastgesteld en op zaterdag bij het parlement ingediend.

Daarmee heeft het kabinet aan haar grondwettelijke plicht voldaan om de begroting op tijd aan te bieden, maar ook niet meer dan dat. "Dit is niet professioneel'', aldus de oppositieleider. Klitsjko ergert zich er aan dat er geen enkele uitleg noch onderliggende stukken bij de begroting zijn gevoegd. Hij wil meer openheid. "Dat zo'n belangrijk document als de begroting achter gesloten deuren tot stand komt, getuigt van weinig respect voor het parlement.''

Klitsjko had maandag nog meer noten op zijn zang, want hij wil ook dat de Rekenkamer verslag doet van haar onderzoek doet naar de 913 miljoen euro die werd besteed aan de aanschaf en het plaatsen van webcams om de stembureaus in de gaten te houden tijdens de parlementsverkiezingen van afgelopen oktober. De Rekenkamer plaatste eerder al vraagtekens bij de besteding van het geld, maar heeft nog altijd geen verslag uitgebracht aan het parlement.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: