woensdag 4 september 2013

Nauwelijks anti-Europees geluid in parlement

Alleen de communisten pleiten nog openlijk voor nauwe samenwerking met Rusland. De pro-Russische parlementsleden van de regerende Partij van de Regio's houden zich momenteel stil, aldus Radio Svoboda. Er doen weliswaar geruchten de ronde dat er binnen de fractie sprake is van ruzie over de pro-Europese koers, maar die zijn volgens parlementslid Oleh Tsariov overdreven.

Juist Tsariov staat bekend als Euro-sceptisch, maar hij benadrukt dat alle wetten die nodig zijn voor het associatieverdrag met de EU door zijn fractie worden gesteund. Hij wijst op de oproep van president Viktor Janoekovitsj om de Europese integratie niet te koppelen aan samenwerking met de Russen.

Het parlementslid Valentin Nalivajtsjenko, voormalig hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBU en nu een van de aanvoerders van de oppositie, meent dat van een echte Russische lobby binnen de Oekraïense politiek momenteel geen sprake is.

Alleen de Communistische Partij stelt zich actief op tegen de Europese koers en werkt aan een referendum over de vraag of Oekraïne deel moet gaan uitmaken van de Russische douane-unie. Zo lang president Janoekovitsj' positie zo sterk is al ze nu is, dan is er geen ruimte binnen de Partij van de Regio's voor een anti-Europees geluid, meent Nalivajtsjenko.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: