donderdag 12 september 2013

'Oost-Oekraïne blijft bij keus voor douane-unie'

In hoeverre veranderen de Oekraïners in het oosten van het land hun mening over buurland Rusland na de dreiging met een handelsoorlog en het bloedige incident met de Oekraïense vissersboot waarvan vier opvarenden verdronken nadat ze waren overvaren door een Russisch marineschip? Deskundigen verwachten geen verandering, aldus Radio Svoboda.

In het oosten wordt positief aangekeken tegen de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan die Oekraïne er graag bij willen hebben. Bijna 60 procent van de inwoners van de oostelijke stad Donetsk steunt blijkens opiniepeilingen tot dusverre de aansluiting bij de douane-unie, tegen 35 procent die naar de EU wil. Nog eens 15 procent wil voor beide kiezen.

Vooral ouderen staan achter de keus voor de douane-unie, terwijl jongeren vooral voor de Europese Unie kiezen. Volgens socioloog Kirilo Cherkasjin van het Centrum voor Politieke Research zijn er meerdere redenen om voor het Oosten te kiezen, aangezien veel mensen familieleden hebben die in Rusland werken of ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit het grensgebied met Rusland. Bovendien zijn de media in het Oosten vooral op Rusland gericht, aldus Ihor Todorov van de nationale universiteit van Donetsk.

President Viktor Janoekovitsj, afkomstig uit Donetsk, hoeft niet voor verlies van populariteit te vrezen in het oosten van het land als hij zich niet meer op Rusland richt zoals lang het geval was, maar nu op de EU. Als zijn Partij van de Regio's volgens politicoloog Oleksandr Klioezjev dan maar moeite doet om uit te leggen wat Janoekovitsj' redenen zijn om van richting te veranderen.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: