zaterdag 14 september 2013

'Oppositie wijst voorstel onafhankelijke rechter af'

Vice-voorzitter Serhei Vlasenko van de Moederlandpartij verwacht dat de oppositie het door president Viktor Janoekovitsj ingediende wetsvoorstel voor een onafhankelijke rechtspraak niet zal steunen. Vlasenko, voormalig parlementslid en nog altijd Joelia Timosjenko's advocaat, vindt het wetsvoorstel niet ver genoeg gaan.

De president heeft het wetsvoorstel aan het parlement voorgelegd om te voldoen aan de voorwaarden die de Europese Unie stelt voor het associatieverdrag met Oekraïne. Maar Vlasenko vindt dat het voorstel ''bij lange na niet kan tippen aan de wetgeving en de onafhankelijke positie van rechters in Europa''.

De oppositie heeft volgens Vlasenko in eerste aanleg niet voor het wetsvoorstel gestemd, enkel dat het voorstel aan het Constitutionele Hof wordt voorgelegd. "Als we het in het parlement bespreken, dan komen er wijzigingsvoorstellen van de kant van de oppositie om te garanderen dat we écht onafhankelijke rechters krijgen en die wijzigingen gaan ook naar het Constitutionele Hof. Dat moet dan maar oordelen wat juist is'', meent Vlasenko. 
 
De Europese Unie tilt zwaar aan onafhankelijke rechtspraak in Oekraïne. De veroordeling van oud-premier Timosjenko tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik wordt de regering zwaar aangerekend, aangezien volgens de EU sprake is van selectieve rechtspraak, bedoeld om de belangrijkste oppositieleider buitenspel te zetten.
 
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: