vrijdag 6 september 2013

'Rusland moet stoppen met intimidatie Oost-Europa'

Het Europese Parlement wil dat Rusland ophoudt met het intimideren van de landen van die deel uit maken van het Oostelijk Partnerschap, het samenwerkingsverband van zes voormalige Sovjet-landen met de EU. In een motie roept het Europees Parlement de EU-landen op om de zes landen te steunen als zij zich verzetten tegen de toenemende Russische druk om afstand van Europa te nemen en zich aan te sluiten bij de Russische douane-unie en de Euraziatische Unie.

Het Europese Parlement constateerde dat Rusland de handelsrelatie met zowel Oekraïne als Moldavië heeft verstoord en Armenië in flinke problemen heeft gebracht, waardoor dit land geen andere mogelijkheid zag dan deel te gaan uitmaken van de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan.

"Dit alles gaat gepaard met een stroom aan Russische verhalen waaruit moet blijken dat samenwerking met de Europese Unie alleen maar slecht uitpakt voor de Oost-Europese landen'', aldus de woordvoerder van de Europese Volkspartij (EPP), de grootste parlementsfractie. De EPP wees er nog maar weer eens op dat het lidmaatschap van de douane-unie onverenigbaar is met het streven naar integratie in de Europese Unie.

Bron: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: