dinsdag 17 september 2013

Timosjenko: Rusland helpt ons richting EU

Oud-premier Joelia Timosjenko vindt het ''een natuurlijk proces'' dat de band met buurland Rusland losser wordt en Oekraïne steeds meer op eigen benen staat. De recente 'handelsoorlog' tussen beide landen heeft Oekraïne een flinke duw in de rug gegeven. Timosjenko waarschuwt voor ''hysterische toestanden'', want zij verwacht een snelle terugkeer naar normale verhoudingen.

"Daarvoor zorgt de markt wel. Zonder dwingelandij en pogingen om ons aan de leiband te leggen'', zegt Timosjenko in een interview met de nieuwssite Ukrainska Pravda. Daarin constateert zij dat Oekraïne zichzelf los aan het maken is van het verleden, terwijl Rusland nostalgische gevoelens koestert, zich afzet tegen Oekraïne en daardoor van elke Oekraïner een nationalist maakt die de blik richting Europa keert.

Voor Timosjenko staat het vast dat Oekraïne binnenkort het associatieverdrag met de Europese Unie sluit. ''Ons land heeft deze historische stap in feit al gezet en ik verwacht dat we sneller een volwaardig lid van de EU dan ieder van ons nu verwacht.''

Achterover leunen is er volgens de oud-premier niet bij. ''We hopen op de steun van de beschaafde, democratische landen. Helaas hebben we u nog te maken met een dictatuur in ons land, maar na 2015 gaan we bouwen aan een land dat nooit meer afhankelijk kan worden van een enkel iemand, z'n vele vrienden en familieleden", meent Timosjenko, met een verwijzing naar de presidentsverkiezingen in 2015.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: