woensdag 30 oktober 2013

Burgemeester onder vuur na scholierenprotest

De aanvoerders van het tweedaagse scholierenprotest in de stad Uzhgorod tegen het schrappen van hun herfstvakantie moeten volgens burgemeester Victor Pogorelov worden opgepakt en voor de rechter gebracht. Hij heeft de politie woensdag opdracht gegeven om de aanvoerder op te pakken, maar de politie zelf ontkent dat actie tegen de scholieren wordt ondernomen. Gebeurt dat wel, dan kunnen de aanvoerders maximaal zes maanden gevangenisstraf of een geldboete van maximaal 75 euro krijgen wegens ordeverstoring.

Inmiddels is burgemeester Pogorelov zelf onder vuur komen te liggen. De gemeenteraadsfractie Verenigd Centrum eist zijn aftreden, omdat hij het protest zelf heeft uitgelokt door niet met de boze scholieren te willen praten en zelfs de politie opdracht heeft gegeven om de aanvoerders van het protest te arresteren.

De boosheid bij de jongeren ontstond toen ze gewaar werden dat hun herfstvakantie werd geschrapt. Ze hebben de vrije dagen nog wel tegoed, maar pas als de winterkou heeft toegeslagen. Het stadsbestuur wil de scholen dan sluiten omwille van de stookkosten. Verenigd Centrum vindt het ''onacceptabel voor een land dat een Europese democratie wil zijn om aan energiebesparing te doen ten koste van kinderen''.
De raadsfractie wil niet alleen het vertrek van de burgemeester, maar roept ook de andere fracties op om een verbod in te stellen voor ''ondoordachte acties waarvan kinderen de dupe zijn''. Inmiddels heeft de lokale journalist Jaroslav Hoelan laten weten dat de herfstvakantie definitief van de baan is, terwijl de kerstvakantie op 21 december begint en pas op maandag 13 januari beginnen dan de scholen weer. Burgemeester Pogorelov heeft aangekondigd dat hij onderwijsminister Tabachnik wil voorstellen om dit landelijk in te voeren.

Bron: uzhgorod.in

Geen opmerkingen: