woensdag 16 oktober 2013

EP-waarnemers doen weer beroep op Janoekovitsj

De waarnemers van het Europese Parlement voor Oekraïne hebben president Viktor Janoekovitsj in een brief verzocht om oud-premier Joelia Timosjenko gedeeltelijk gratie te verlenen. Dat heeft de Poolse oud-president Aleksander Kwasniewski laten weten. Met die gedeeltelijke gratie is Timosjenko in ieder geval in staat om voor een hernia-operatie naar Duitsland te gaan. Op 4 oktober deden de waarnemers een mondeling verzoek aan de president nadat Timosjenko zich bereid had verklaard om naar het buitenland te vertrekken.

''Het is momenteel de meest realistische benadering'', aldus Kwasniewski, die samen met oud-voorzitter Pat Cox van het Europese Parlement de politieke situatie in Oekraïne al sinds juni vorig jaar nauwlettend volgt. De waarnemersmissie van de twee werd woensdag verlengd tot half november.

Voorzitter Martin Schultz van het Europese Parlement vindt dat het verzoek van Kwasniewski en Cox om Timosjenko een gedeeltelijk pardon te verlenen dezelfde inhoud heeft als het verzoek dat destijds is gedaan voor de vrijlating van oud-minister Joeri Loetsenko. Ook toen ging het om een gratieverzoek op medische grond. Loetsenko was er destijds slecht aan toe. Hij had bij zijn vrijlating in april echter al de helft van zijn gevangenisstraf van vier jaar er op zitten, Timosjenko heeft pas twee van de zeven jaar gezeten.

Ook de directeur van de Berlijnse kliniek Charite bemoeide zich woensdag met de discussie rond Timosjenko. Professor Karl Max Einhaupl verklaarde nog maar weer eens dat een operatie de enige manier is voor Timosjenko om te genezen van haar rugklachten. Hij herhaalde het aanbod voor een operatie in Berlijn.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: