donderdag 31 oktober 2013

IMF houdt vast aan hogere gasprijs huishoudens

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houdt vast aan een verhoging van de energielasten voor de Oekraïense huishoudens en een flexibeler koers van de nationale munt, de hrivna. Dat heeft de vertegenwoordiger van het IMF in Oekraïne gezegd. Er moet volgens het IMF te veel belastinggeld worden gespendeerd aan de energiesubsidie van 30 procent die de overheid aan de huishoudens verstrekt.

IMF-vertegenwoordiger Jerom Vacher zei donderdag tijdens een persconferentie in Kiev dat de meest urgente stap voor de regering is om de energielasten te verhogen. Daarna is echter ook een flexibeler koers van de hrivna nodig, evenals versterking van de financiële sector en hervorming van de energiesector.

Het schrappen van de energiesubsidie is het meest omstreden. De regering houdt dit al geruime tijd tegen, omdat veel huishoudens door een hogere gasrekening in financiele problemen dreigen te komen. Het IMF is tot dusverre alleen bereid om een nieuwe, hoogst noodzakelijke miljardenlening aan de Oekraine te verstrekken als dit toch gebeurt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: