vrijdag 18 oktober 2013

'Janoekovitsj duwt parlement in gewenste richting'

President Viktor Janoekovitsj is bezig het parlement in een richting te duwen die een voor hem gunstige oplossing van de kwestie-Timosjenko oplevert. Directeur Andrei Miselioek van het Instituut voor de Maatschappelijke Dialoog heeft deze opvatting gespuid in een interview met het persbureau Ukrinform. Volgens Miselioek is Janoekovitsj er niet op uit zijn politieke rivaal Joelia Timosjenko gratie te verlenen, en evenmin een gratie zonder eerherstel waardoor zij niet mee kan doen aan de presidentsverkiezingen van 2015.

De politiek analist meent dat de president Timosjenko het land uit wil hebben. Zij kan dan de gewenste herniaoperatie ondergaan, de Europese Unie is tevreden gesteld, terwijl Timosjenko de rest van haar gevangenisstraf alsnog moet uitzitten als zij naar Oekraïne terugkeert.

Miselioek verwacht dat Janoekovitsj wacht tot na de ondertekening van het associatieverdrag met de EU, eind november in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Om Timosjenko naar Duitsland te laten vertrekken is nog niet eenvoudig, aangezien de huidige wetgeving niet voorziet in verplaatsing van een gevangene naar het buitenland.

Daar komt nog bij dat Janoekovitsj niet zit te wachten op haar terugkeer naar Oekraïne, omdat zij op enig moment dan weer tegenover hem komt te staan. "Hij heeft niet voor niets duidelijk gemaakt dat hij slechts een handtekening gaat zetten onder een door het parlement aangenomen wetswijziging.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: