maandag 21 oktober 2013

Nederland tekent EU-verdrag niet om Timosjenko

Nederland is niet van plan het associatieverdrag van Oekraïne met de Europese Unie te ondertekenen zolang oud-premier Joelia Timosjenko nog in de gevangenis zit. Groot-Brittannië en Zweden delen dit standpunt volgens Radowslaw Sikorski, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken. Sikorski constateerde maandag wel dat Oekraïne inmiddels flinke vorderingen heeft gemaakt bij het implementeren van de hervormingen die de EU heeft geëist.

De Poolse minister voegde er aan toe dat, als Oekraïne een oplossing heeft voor de kwestie-Timosjenko, niets de ondertekening van het associatieverdrag nog in de weg staat. "Dan zouden we vandaag nog de benodigde handtekeningen kunnen zetten.'' Sikorski noemde het ''een drama'' als Oekraïne een goede marathon loopt, maar in het zicht van de finish moet uitvallen. 
 
Een deadline is er nog altijd niet. Eerder werd maandag 21 oktober genoemd, maar inmiddels is ook sprake van 18 november. ''We zijn daar nog niet uit'', aldus Sikorski maandag in Straatburg. Het associatieverdrag moet eind november tijdens een EU-conferentie in de Litouwse hoofdstad Vilnius worden ondertekend.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: